52um

-między 51um, a 53um-

Rodzaje tytoniu do fajki wodnej

Popularny tytoń smakowy, który używany jest przy paleniu fajki wodnej ma kilka rodzajów. Pierwszym z nich jest tombac. Są to całe, pozwijane liście tytoniu, które przed zapaleniem należy wymoczyć.

Jest on historycznie najstarszą formą tej rośliny używaną do palenia nargili. W Polsce jest on bardzo rzadko występujący. Drugim rodzajem jest jurak.

Jest to drobno posiekany tytoń, który mieszany jest z melasą (czyli produktem ubocznym produkcji cukru) i mieszanką lokalnych ziół i owoców. Podobnie jak tombac jest to bardzo rzadki spotykany na polskim rynku. Kolejny rodzaj tytoniu to tobamel.

Kolejny, drobno posiekany tytoń, który mieszany jest z miodem. Występuje on w dwóch rodzajach „czarny” i „przyprawiany”. Do „czarnego nie dodawano żadnych smaków.

„Przyprawiany” podobnie jak w przypadku juraku przyprawiany jest lokalnymi ziołami i owocami. Jest on również bardzo rzadko spotykany na rodzimym rynku. Ostatnim rodzajem jest moassel, tradycyjnie ten typ tytoniu do sziszy był bardzo podobny do tobamel jednak w przeciwieństwie do niego mieszany był z melasą, a nie z miodem.

Podobieństwo to rozciąga się również na rodzaje tzn.: „czarny” i „przyprawiany”. Obecnie jest on wytwarzany z tytoniu, melasy, posiekanych owoców oraz substancji smakowych.

Nazwa moassel oraz jej polski odpowiednik melasa stała się na tyle popularna, że używana jest na przemian ze słowem „tytoń” w odniesieniu do fajki wodnej.